pátek 10. června 2016

MANUÁL ZAČÍNAJÍCÍHO PARFÉMOVÉHO MANIAKA A NADŠENÉHO SPOTŘEBITELE

Na FB jsem právě dopsala malý manuálek a tak tady šoupneme taky, bude pěkně shrnutý, dobře ke stažení, užijte si ho do libosti. Jen s odkazem na moje stránky prosím :-)



Na trhu exituje nepřeberné množství všech možných edt, edp, edc a podobně, jsem si jistá, že kdo není vyložený fanda do parfémů, tak už se dávno v tom chaosu ztratil.

Opona se rozhrnuje, mlha se pozvedá a za pár vět máte jasno :-)

ANTIPERSPIRANT
Nosičem vonné složky je něco mastného, například vazelína. Optimální proti pocení, zaplácne a trochu voní. Osobně nejsem přítelem, tělo nemůže dýchat, i když výrobci tvrdí opak. Antiperspirantům bych se spíše vyhnula. Pokud Vám sedí, volte neutrální, který bude ladit s parfémem, nebo nejlépe z jedné řady jako doplněk k parfému.

DEODORANTY
O trochu lepší, ale ne moc. Vonnou složku nese obvykle vodní báze. Nevydrží, na chvíli osvěží. Pokud to jde, tak bych ho doporučila v jedné řadě s parfémem, podpoří výsledný dojem. Pokud ne, použijte nějakou neutrální vůni.

MIST, HAIR MIST, BODY MIST - Prostě všechny mlhy
Až na vyjímky mají do 2% vonné složky. Jsou rychle těkavé, opravdu vhodné spíše k doladění celkového dojmu a do vlasů. Pokud je budete používat místo parfému, tak budete hooodně často přestříkávat a výsledek stejně nebude takový, jako u EDP například. Je to způsobeno vyšším podílem alkoholu a nižším podílem vonné složky, o tom příště.


EDC - EAU DE COLOGNE, čili kolínská
Dle ofiko zdrojů obsahuje kolínská 2-5% vonné složky, čili vonného oleje. Co ji chybí v oleji, nahrazuje alkoholem, tedy je vůně daleko těkavější a rozkládá se jinak. Výsledný dojem, pokud porovnáte EDC a Parfém například, může být totálně odlišný, i když jde o stejnou vůni. Nedocílíte vyšší intenzity a trvanlivosti ani častým přestříknutím vůně. Sníženým poměrem vonné složky se snižuje taky čas po který se jednotlivé části parfému rozvíjejí / hlava, srdce, základ /.

Od EDC čili Eau de cologne je jen skok k

EDT - neboli Toaletní vodě
A to už jsme na místě. Ve vodách, kde se pohybuje nejvíce kupujících. Tu toaletní rozhodně nelze definovat jako zředěnou parfémovou vodu. Jakože si koupíte prostě levnější toaletku a máte to samé, jenom to trochu míň intenzivně voní. Nene. Že jste si to myslely? Nic si z toho nedělejte, já nějakou dobu taky :-D
Základem toaletky je vonná esence v poměru zhruba 5-9% vonné složky. Zbytek je alkohol a voda. Protože je tam vůně méně a alkoholu více, rozkládá se na kůži jinak, intenzita vůně a vyznění jednotlivých složek / a délky jejich působení / může být fakt diametrálně odlišné. Takže nakonec máte na sobě úplně jinou vůni. Tak bacha na to, pokud si chcete koupit levnější toaletku od své vůně, aby Vás nezradila. Pořádně si ji nejprve vyzkoušejte.

EDP - chilli Parfémová voda
Už jsme skoro tam, tady už to je zajímavé. Toaletní voda obsahuje podle norem 8-14% vonného oleje, alkohol a kousek vody. Díky vyššímu podílu vonné složky voní intenzivnějši a vydrží déle. Výběr parfémové vody závisí na mnoha faktorech, o tom se rozepíšu jinde.

O stupeň nad EDP s deklarovaným poměrem 10-30% / obvykle nad 15% / je čistý parfém.

Již ne v takové podobě, jako legendární Chanel No5, který si oblékala MM na spaní, od té doby se změnilo v parfémářství mnohé, ale stále jedna z nejintenzivnějších vůní. Díky poměru vonných olejů, vydrží a její složky se postupně rozvíjí v poměrně dlouhých a lahodných intervalech a dovolí Vám vychutnat si všechny složky v nekonečné harmonii. Celkové vyznění vůně je velmi dlouhodobé, třeba i 3x více než u EDT / bavíme se o hodinách / a plné příjemných překvapení a zákoutí. Koho vůně baví / a upřímně je to každý, kdo se jim trochu pověnoval, protože je to hrozně zrádná chůze po tenkém ledě /, tak bude nadšeně juchat, když objeví vůni jako jsou Uniq parfémy s 20% složkou.

Úplně nejlepší je, vybrat si vůni / či několik / a doplnit je tělovým mlékem, deosprejem, či tělovou mlhou. Vůně se propojí a vytvoří nezapomenutelnou kompozici.

Upřímně řečeno jestli se na něco těším tak na to, že firma zařadí k některým vůním i tyto produkty. Necháme se překvapit.

Je také dobré nezapomínat na to, že na každé kůži se parfém rozkládá tak trochu jinak. To co, Vám voní na kamarádce může způsobit bolehlav na Vás. Každá pokožka má jiné PH a každý člověk je unikát.

A! Abych vás navnadila - Dita Von Tiesen, královna burlesky a uchvacující dáma hodná toho označení má libůstku ve vrstvení vůní. I k tomu se zde dopracujeme. Už se na to těšíííím!

Krásný víkend, hodně sluníčka a málo práce
Přeje Martina

mrznoucí v kanceláři a lámající si prsty na klávesnici pouze z lásky k Vám

JO a dodělala jsem web, tak se seberte a jděte se tam mrknout :-) čekám spoustu kritiky
www.uniqperfumes.cz a lajkněte si FB, ať Vám nic neuteče, jsem teď hrozně aktivní! ;-)

1 komentář:

  1. To se bude hodit manželce, tenhle článek. Teď jsem jí dodělal šatnu a už se tam začíná stěhovat. A jelikož má oblečení už dost, dívá se po parfémech. Předpokládám, že až mi dojde osvětlení od www.nejsvetla.cz/ a já jí tam dodělám světla a takové ty LED pásky, začnou velké nákupy. :D

    OdpovědětVymazat